Tijdens bachelor opleiding Future Planet Studies heb ik het vak ‘Reflexive Design’ gevolgd. Hierbij heb ik een interventie bedacht voor de hoge hoeveelheid vlees consumptie in Nederland. Deze interventie heb ik gemaakt voor leerlingen van de basisschool. Het is een interventie programma gebaseerd op de vleesconsumptie, duurzaamheid en klimaatverandering. Het viel op dat deze onderwerpen niet voorkomen in het huidige aanbod van interventie programma’s voor op basisscholen. Terwijl duurzaamheid juist zo’n belangrijk onderwerp is.
Waar staat vleesvrij-dag voor?
“Onze visie is om het gedrag van de mens te veranderen naar een bewustere mind-set, waardoor mensen betere keuzes gaan maken voor zichzelf en het klimaat. ”
“Onze missie is om de jongere generatie bewuster te laten opgroeien door middel van een leuk en inspirerend lesprogramma over duurzaamheid”
Belangrijk was dat dit lesprogramma zo flexibel mogelijk moest zijn, waardoor het implementeerbaar is op verschillende soorten scholen. Hierbij heb ik gesproken met docenten, deze hebben mij tips en adviezen gegeven. Daarnaast waren deze docenten eens met het feit dat er nog geen of te weinig lessen zijn die gaan over duurzaamheid. Het idee van dit lesprogramma over vleesconsumptie en het klimaat vonden zij heel interessant klinken en zeker passend voor leerlingen in de bovenbouw.
Wij hebben de flexibiliteit in het vleesvrij-dag lesprogramma gekregen door de lessen als ochtend of middag programma in te delen, een halve dag dus. De 5 lessen van vleesvrij-dag kunnen in 1 week, als projectweek, uitgevoerd worden. De andere optie is om 1 ochtend/middag in de week een vleesvrij-dag les te doen en dit dus 5 weken lang. Onderstaand is dit plan visueel gemaakt. Natuurlijk heeft elk lesprogramma een kerndoel, dit is kerndoel 39 geworden.